DASH dieta

DASH dieta (z anglického názvu Dietary Approaches to Stop Hypertesion) je soubor dietních opatřeních cílených na snížení tlaku krve. Byla vytvořena v roce 1990 Národním institutem zdraví v USA a její efekt byl ověřen v řadě klinických studií. Je podobná středomořské dietě, je však přísnější a klade důraz na nižší obsah sodíku a vyšší obsah draslíku, vápníku a magnezia v potravě, omezení alkoholu a preferenci nízkotučných mléčných výrobků oproti klasickým.

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertesion) dieta


Dodržování DASH dietních opatřeních snižuje tlak krve přibližně o 6-11 mmHg, zlepšuje kompenzaci diabetu 2. typu, snižuje hladinu LDL cholesterolu a snižuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu. DASH dietní opatření vedou často též ke snížení tělesné hmotnosti u jedinců s nadváhou či obezitou. Bylo prokázáno že DASH dieta snižuje celkovou úmrtnost obecné dospělé populace. U nemocných se srdečním selháním snižuje riziko hospitalizace a u mužů se srdečním selháním též prodlužuje život.


DASH dieta je založena na příjmu dostatečného množství zeleniny a ovoce - přibližně 5 porcí denně zeleniny a 5 porcí ovoce. Dále jsou doporučovány polysacharidy ve formě celozrnného pečiva, luštěnin, ovesných vloček - celkově přibližně 7 porcí denně. Mléčné výrobky jsou doporučeny pouze nízkotučné, a to přibližně 2 porce denně. Maso je doporučeno libové a to přibližně 2 nebo méně porcí denně. Dalším vhodným zdrojem bílkovin jsou vajíčka a rybí maso. Dvakrát až třikrát týdně jsou doporučeny ořechy a semínka, která jsou přirozeným zdrojem tuků nezvyšujících LDL cholesterol. Mezi tyto takzvané “dobré tuky” patří též tuky obsažené v avokádu, nebo olivový olej.

DASH dieta - vhodné potraviny a jejich zastoupení v jídelníčku

DASH dieta - vhodné potraviny a jejich zastoupení v jídelníčku


Mezi hlavní doporučení DASH diety patří užívání potravin s vysokým obsahem draslíku, jako jsou banány, pomeranče a špenát. Tyto potraviny prokazatelně snižují tlak krve. Dále je vhodné užívat potraviny s vysokým obsahem vápníku, jako jsou výše uvedené mléčné výrobky a listová zelenina a potraviny bohaté na hořčík jako jsou obiloviny, ořechy a též listová zelenina. Naopak je doporučeno omezit příjem sodíku na alespoň 1,5 -2,3 g denně. To odpovídá přibližně 5-6 g kuchyňské soli, tedy jedné menší čajové lžičce.

DASH dieta - přehled doporučených a nevhodných zdrojů tuků, proteinů a minerálů

Next
Next

Kardiocentra Česka